• LOGO
  • Kontaktujte nás
    0905 747 109
    0907 378 807
  • Môj profil
  • je prázdny
    za 0.00 €

Prosecco, sekty

Prosecco šumivé víno je vyrobené z hrozna odrody Glera, predtým známej tiež ako Prosecco.

Vyrába sa Charmatovou metódou (sekundárna fermentácia prebieha v nerezových tankoch).

Pestuje sa v prevažnej miere v severnom regióne Veneto blízko Conegliano a Valdobbiadene v kopcoch severne od Treviso.

Názov Prosecco je odvodený od severnej talianskej dediny Prosecco.

Obsah alkoholu sa pri Proseccu pohybuje na úrovni 11 až 12 % objemu. Chuť Prosecco je prevažne ovocného charakteru, je intenzívna aromatická a svieža, evokuje žlté jablko, hrušku,biele broskyne, marhule či citrusové plody ako citrón a grapefruit s náznakmi medu.

Na rozdiel od champagne, ktoré je obľúbené pre svoju bohatú chuť a komplexnú sekundárnu arómu väčšina Prosecco má intenzívnu primárnu aromatiku, sú ľahké, svieže a jednoduché. Prosecco sa hodí na každú príležitosť, ideálne ako aperitív taktiež k cestovinám s bielou omáčkou, rybám a pokrmom z darov mora či letným šalátom.

Z hľadiska zvyškového cukru môžeme Prosecco rozdeliť na :

  • BRUT 0 až 12 gramov zvyškového cukru na liter
  • EXTRA DRY 12-16 gramov zvyškového cukru na liter
  • DRY 17-32 gramov zvyškového cukru na liter

​Ideálne je toto šumivé víno podávané vychladené na teplotu 6-8 stupňov Celsia v tulipánových pohároch.

Prosecco sa zaraďuje do nasledovných kvalitatívnych tried (od najnižšej) :

  • Prosecco DOC (najbežnejšia kvalita, ktorú je možné vyrobiť v deviatich rôznych provinciách).
  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG (hrozno pôvodom z menšej rozlohy oblastí Valdobbiadene a Conegliano. Ide väčšinou o kopcovité terény).
  • Colli Asolani DOCG (menšia oblasť kopcov Valdobbiadene a Conegliano).
  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG  (vína z vybraných 43 obcí Conegliano Valdobbiadene).
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG (Najlepšia poloza z DOCG. Všetko hrozno musí byť zbierané ručne. Celková výmera tejto oblasti zahŕňa cca 106 hektárov a má 150 rôznych vlastníkov. Táto kategória sa často robí z vyšším zvyškovým cukrom).
Zoradenie
 
Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies. Viac info tu:
Súhlasím