Prosecco, Šumivé vína




Prosecco šumivé víno

vyrobené z hrozna odrody Glera predtým známej tiež ako Prosecco.
Vyrába sa Charmatovou metódou
(sekundárna fermentácia prebieha v nerezových tankoch). 
Pestuje sa v prevažnej miere v severnom regióne Veneto blízko Conegliano
a Valdobbiadene v kopcoch severne od Treviso.
Názov Prosecco je odvodený od severnej talianskej dediny Prosecco.
Obsah alkoholu sa pri Proseccu pohybuje na úrovni 11 až 12 % objemu.
Chuť Prosecco je prevažne ovocného charakteru, je intenzívna aromatická
a svieža, evokuje žlté jablko, hrušku,biele broskyne, marhule či citrusové plody
ako citrón a grapefruit s náznakmi medu. Na rozdiel od champagne,
ktoré je obľúbené pre svoju bohatú chuť a komplexnú sekundárnu arómu väčšina Prosecco má
intenzívnu primárnu aromatiku, sú ľahké, svieže a jednoduché. Prosecco sa hodí na každú
príkležitosť, ideálne ako aperitív taktiež k cestovinám s bielou omáčkou, rybám pokrmom z
darov mora
 či letným šalátom

Z hľadiska zvyškového cukru môžeme Prosecco rozdeliť na :

  • BRUT 0 až 12 gramov zvyškového cukru na liter

  • EXTRA DRY 12-16 gramov zvyškového cukru na liter

  • DRY 17-32 gramov zvyškového cukru na liter

​Ideálne je toto šumivé víno podávané vychladené,
na teplotu 6-8 stupňov Celsia v tulipánových pohároch.

Prosecco sa zaraďuje do nasledovných kvalitatívnych tried (od najnižšej) : 
Prosecco DOC (najbežnejšia kvalita, ktorú je možné vyrobiť v deviatich rôznych provinciách). 
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG (hrozno pôvodom z menšej rozlohy
oblastí Valdobbiadene a Conegliano. Ide väčšinou o kopcovité terény). 
Colli Asolani 
DOCG (menšia oblasť kopcov Valdobbiadene a Conegliano). 
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG 
(vína z vybraných 43 obcí Conegliano Valdobbiadene). 
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG 
(Najlepšia poloza z DOCG. Všetko hrozno musí byť zbierané ručne.
Celková výmera tejto oblasti zahŕňa cca 106 hektárov a má 150 rôznych vlastníkov.
Táto kategória sa často robí z vyšším zvyškovým cukrom).

Sort
 
This site uses cookies to help us provide services. By using our services, you consent to the use of cookies. More information can be found here.