Absolútne suché šampanské!

Najznamejšia odroda sveta, rovnako rozširená po svete ako Cabernet Sauvignon. Známa aj ako ; Aubaine, Beaunois, Gamay blanc, Melon blanc , Morillon, Ruländer Weiß, a Weißer Clevner. Vína z odrody Chardonnay možu mať široké spektrum štýlu a to hlavne vďaka schopnosti prejaviť terroir ale aj rukopis vinára. Najdrahšie vína pochádzajú z Burgundska a Champagne. V Burgundsku je Chardonnay hlavna biela odroda a tvorí viac ako 95% plochy, najlepšie sa uplatnuje na severe oblasti. Chardonnay je hlavnou odrodou pre výrobu šumivého vína z burgundska známeho aj ako Crémant de Bourgogne. Oba regiony Burgundsko aj Champagne sú považované ako Cool climate , kde sa prejavuje vpyiv ročníka a polohy a terroiru viac ako jednotlivý výrobca. Vína majú intenzívnu kyselinku, ovocný charakter a primeraný obsah alkoholu. V Champagne sa používa do Cuvée s ( Pinot noir a Menuier) pre svoju intenzívnu kyselinku a napomáha tak k dlhovekosti vín. Vína z teplejších regionov ako Galilea, Colchagua, Mendoza a južného Francúzska

Sú plnšie, hustejšie a s charakterom tropického ovocia a vanilky. Často sú školené v dubových sudoch a nechávajú sa vyzrievať na kaloch čo podporuje ich komplexnosť. Práve plný a intenzívny štyl týchto vín sa používa na doplnenie dalších odrôd ako napríklad Viognier alebo Sauvignon.



Charakteristika:
V prvom nádychu prevládajú biele kvety, broskyne a marhule. Cítiť aj arómu exotického ovocia zmiešanú s kvetinovými tónmi a náznakom vône čerstvého chleba. Chuť je čistá, komplexná a harmonická s chémiou bielych kvetov, divokej broskyne, grepu a so silnejšími exotickými náznakmi ananásu. V jemnom, dlhom a mierne kyslastom závere rozoznáte aj náznaky čerstvého ľahkého tabaku.

Víno a jedlo:
Perfektné šampanské podávané ako aperitív alebo k morským plodom, rybám, sushi a sashimi.

Obsah Alkoholu: 12,5%


Prvá písomná zmienka o rodinom podniku Cattier pochádza z roku 1625 , pričom sa do poredia dáva vynikajúca kvalita hrozna z obce Chigny Les Roses ktorá sa nachádza v samom srdci regionu Montagne de Reims. V roku 1916 Jean Cattier pre zranenie odchádza z frontu prvej svetovej vojny, avšak kvoli trvajúcej vojne nie je schopný predať svoju úrodu a preto začína vyrábať víno pod svojim menom. Symbolicky prvá predaná flaša Šampanského s menom Cattier bola predaná v roku 1918, po skončení prvej svetovej vojny. V roku 1951 kupuje vinohrad ,, Clos du Moulin ,,
V tom istom roku je vyrobené aj prvé víno s názvom Clos Cuvée. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia patrí rodina Cattier k najväčším pestovateľom viniča v celej oblasti Champagne.
Ako prvý v roku 1967 prekročili hranicu 100 000 predaných fliaš. Jean-Jacques Cattier prišiel do rodinného podniku a v 1978 sa rodiná firma začlenuje aj medzi Negociantov ( výkup hrozna z iných firiem) pričom sama ni necháva veľkú časť vinohrado pre prémiové vína. 2011 sa Alexandre Cattier stáva hlavnou osobou vinárstva a pokračuje ako 11 generácia vinohradníkov a vinárov rodinny Cattier z dediny Chigny Les Roses. V súčastnosti má podnik viac ako 33 hektárov, pričom väčšina je kategorie Premier Cru z oblasti Montagne de Reims . Medzi najzámejšie patria obce : Chigny-les-Roses, Rilly-la-Montagne, Ludes. Firemný klenot je vinohrad Clos du Moulin ktorý ma rozlohu 2,2 hektára.



Vinohradnícka oblasť Champagne

Najsevernejšia vinohrdnícka oblasť celého Francúzska. Rozprestiera sa v rovnomenom regione Champagne - Ardenne, na severo východe Francuzska. Výroba šumivého vína tu má viac ako 200 ročnú tradíciu, avšak až v roku 1936 bola oblasť uznaná ako Appellation d'Origine Controlée .Hlavnou podmienkou na označenie Champagne AOC okrem ohraničeného pôvodu, musí byť víno vyrobené z jednej alebo zo zemsi 7 ordôd. Najznamejšie sú 3 hlavné odrody : Chardonnay, Pinot noir a Meunier ( Pinot meunier alebo záma ako Mlynarka ).Vedlajšie odrody ako Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane, Petit Meslier tu reprezentujú menej ako 3% celkovej plochy viníc.Kvalita šumivých vín zo Champagne je dalej regulovaná vyzrievaním vína vo fašli, pričom každý víno musí prejť druhotnou fermentáciou v rovnakej flaši. Vína bez uvedenia ročníka Non Vintage musia ležať na kaloch minimálen 15 mesiacov. Ročníkové vína Vintage Champagne to je až 36 mesiacov. Väčšina výrobcov však nechávajú vyzrievať svoje vína aj dlhšie ako sú uvedené normy a to na zákalde ich osobitného štylu. Geograficky je Champagne rozdelená do 5 subregionov ktoré porkývajú 3 departmenty. Najväčšie množstvo vinohradov (66%) je na území departmentu Marne. Druhým najpodstatnejším je Aube ( 23%) a ostatné dva departmenty Ausine a Haute-Marne a Seine-et-Marne majú necelých 17% plochy. Najpodstatnejší sub - region je Montagne de Reims - vysočina Remeš známa hlavne ako produkcia prémiového vína ordordy Pinot noir (Rulandské modré). Vallée de la Marne údolie rieky Marne je hlavnou oblasťou pre ovocné vína z odrody Pinot meunier. Côte des Blancs údolie z bieleho referuje na kiredové podložie ktoré produkuje najlepšie podmienky pre odrody Chardonnay a ich čisto odrodové vína Blanc de Blancs. Côte des Bar je na absolútnom juhu a kde sú najlepšie podmienky na produkciu ružového vína .

(we reserve the right to change the description and specifications without prior notice)
 
This site uses cookies to help us provide services. By using our services, you consent to the use of cookies. More information can be found here.