• LOGO
  • Kontaktujte nás
    0905 747 109
    0907 378 807
  • Môj profil
  • je prázdny
    za 0.00 €
 Kontakt
Passionis, s.r.o.
  Golianova 13
  974 01   Banská Bystrica
  tel.: +421 905 747 109
 
5/5
  • Podeľte sa o pozitívnu skúsenosť z našej spolupráce a odporučte nás Vašim známym a priateľom:

Viete čo je Prosecco?

  • Pridané: 19.01.2019   |   34 čítaní / zobrazení



Prosecco je šumivé víno, vyrobené z odrody Glera (jej šľachtenie siaha až do čias Rímskej ríše), ktorá je pestovaná  iba v Taliansku, v severnom regióne Veneto blízko Conegliano a Valdobbiadene na kopcoch severne od provincie Treviso. Pôvodne pochádza z dedinky Prosecco, ktorá je neďaleko mesta Trieste (Terst). Prosecco sa vyrába inou metódou ako šampanské. Je spracované metódou Charmat a je perfektné ako aperitív
Pestuje sa v prevažnej miere v severnom regióne Veneto blízko Conegliano a Valdobbiadene v kopcoch severne od Treviso.
Názov Prosecco je odvodený od severnej talianskej dediny Prosecco.
Obsah alkoholu sa pri Proseccu pohybuje na úrovni 11 až 12 % objemu.
Chuť Prosecco je prevažne ovocného charakteru, je intenzívna aromatická a svieža, evokuje žlté jablko, hrušku,biele broskyne, marhule či citrusové plody ako citrón a grapefruit s náznakmi medu. Na rozdiel od champagne, ktoré je obľúbené pre svoju bohatú chuť a komplexnú sekundárnu arómu väčšina Prosecco má intenzívnu primárnu aromatiku, sú ľahké, svieže a jednoduché. Prosecco sa hodí na každú príkležitosť, ideálne ako aperitív taktiež k cestovinám s bielou omáčkou, rybám a pokrmom z darov mora či letným šalátom. 
Z hľadiska zvyškového cukru môžeme Prosecco rozdeliť na :
  • BRUT 0 až 12 gramov zvyškového cukru na liter
  • EXTRA DRY 12-16 gramov zvyškového cukru na liter
  • DRY 17-32 gramov zvyškového cukru na liter
​Ideálne je toto šumivé víno podávané vychladené, na teplotu 6-8 stupňov Celsia v tulipánových pohároch.
 
Prosecco sa zaraďuje do nasledovných kvalitatívnych tried (od najnižšej) : 
  • Prosecco DOC (najbežnejšia kvalita, ktorú je možné vyrobiť v deviatich rôznych provinciách). 
  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG (hrozno pôvodom z menšej rozlohy oblastí Valdobbiadene a Conegliano. Ide väčšinou o kopcovité terény). 
  • Colli Asolani DOCG (menšia oblasť kopcov Valdobbiadene a Conegliano). 
  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG (vína z vybraných 43 obcí Conegliano Valdobbiadene). 
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG (Najlepšia poloza z DOCG. Všetko hrozno musí byť zbierané ručne. Celková výmera tejto oblasti zahŕňa cca 106 hektárov a má 150 rôznych vlastníkov. Táto kategória sa často robí z vyšším zvyškovým cukrom).



 
 
Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies. Viac info tu:
Súhlasím