Viete čo je Prosecco?

Prosecco je šumivé víno, vyrobené z odrody Glera (jej šľachtenie siaha až do čias Rímskej ríše), ktorá je pestovaná iba v Taliansku, v severnom regióne Veneto blízko Conegliano a Valdobbiadene na kopcoch severne od provincie Treviso. Pôvodne pochádza z dedinky Prosecco, ktorá je neďaleko mesta Trieste (Terst). Prosecco sa vyrába inou metódou ako šampanské. Je spracované metódou Charmat a je perfektné ako aperitív
Pestuje sa v prevažnej miere v severnom regióne Veneto blízko Conegliano a Valdobbiadene v kopcoch severne od Treviso.
Názov Prosecco je odvodený od severnej talianskej dediny Prosecco.
Obsah alkoholu sa pri Proseccu pohybuje na úrovni 11 až 12 % objemu.
Chuť Prosecco je prevažne ovocného charakteru, je intenzívna aromatická a svieža, evokuje žlté jablko, hrušku,biele broskyne, marhule či citrusové plody ako citrón a grapefruit s náznakmi medu. Na rozdiel od champagne, ktoré je obľúbené pre svoju bohatú chuť a komplexnú sekundárnu arómu väčšina Prosecco má intenzívnu primárnu aromatiku, sú ľahké, svieže a jednoduché. Prosecco sa hodí na každú príkležitosť, ideálne ako aperitív taktiež k cestovinám s bielou omáčkou, rybám a pokrmom z darov mora či letným šalátom.
Z hľadiska zvyškového cukru môžeme Prosecco rozdeliť na :
- BRUT 0 až 12 gramov zvyškového cukru na liter
- EXTRA DRY 12-16 gramov zvyškového cukru na liter
- DRY 17-32 gramov zvyškového cukru na liter
Prosecco sa zaraďuje do nasledovných kvalitatívnych tried (od najnižšej) :
- Prosecco DOC (najbežnejšia kvalita, ktorú je možné vyrobiť v deviatich rôznych provinciách).
- Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG (hrozno pôvodom z menšej rozlohy oblastí Valdobbiadene a Conegliano. Ide väčšinou o kopcovité terény).
- Colli Asolani DOCG (menšia oblasť kopcov Valdobbiadene a Conegliano).
- Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG (vína z vybraných 43 obcí Conegliano Valdobbiadene).
- Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG (Najlepšia poloza z DOCG. Všetko hrozno musí byť zbierané ručne. Celková výmera tejto oblasti zahŕňa cca 106 hektárov a má 150 rôznych vlastníkov. Táto kategória sa často robí z vyšším zvyškovým cukrom).