• LOGO
  • Kontaktujte nás
    0905 747 109
    0907 378 807
  • Môj profil
  • je prázdny
    za 0.00 €
 Kontakt
Passionis, s.r.o.
  Golianova 13
  974 01   Banská Bystrica
  tel.: +421 905 747 109
 
5/5
  • Podeľte sa o pozitívnu skúsenosť z našej spolupráce a odporučte nás Vašim známym a priateľom:

BIELE VS. ČERVENÉ

  • Pridané: 15.03.2019   |   49 čítaní / zobrazení

BIELE  VS.  ČERVENÉ

 

Všetci už poznáme ako sa vyrába víno - kvasením hroznovej šťavy. Víno nazývajú najstarším  kultúrnym nápojom nie iba pre jeho moc spájať ľudí, národy a civilizácie, vinič hroznorodý patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny. Väčšina autorov vedeckých publikácií uvádza, že vinič pochádza zo strednej Ázie a z Kaukazu z oblasti Čierneho a Kaspického mora. Podľa vykopávok archeológov a nálezov semien viniča sa zistilo, že vinič sa rozšíril ďalej do Egypta, Sýrie, Babylónie, potom do Číny, Palestíny a Grécka. Z Grécka sa rýchlo rozšíril do Rímskej ríše a do oblastí, ktoré Rimania pri svojich výbojoch obsadzovali.
Predpokladá sa, že väčšina vinohradníckych oblastí v Európe vznikla na územiach, ktoré boli obsadené Rimanmi. Tak sa rozšíril vinič do Francúzska, Portugalska a Španielska, pričom hranica bola na rieke Mosele v dnešnom Nemecku, a ďalej do Čiech a na Slovensko. Rozšírenie pestovania viniča v strednom a severnom Taliansku sa pripisuje Etruskom. V hrobkách starých Etruskov sa našli fresky, ktorých vek sa odhaduje na viac ako 2.500 rokov a obsahujú výjavy súvisiace s pestovaním viniča a výrobou vína.
Našli sa aj ozdobné poháre a iné nádoby na víno. Z historických výskumov vyplýva, že v Egypte bolo známe víno už v najstarších dobách jeho dlhej histórie, teda už pred 3.200 rokmi pred n.l. Dôkazy o tom sa našli v hrobkách faraónov, kde sa medzi rôznymi kresbami nachádzali aj kresby o pestovaní viniča, lisovaní hrozna, ako aj o príprave vína a o jeho pití. Mŕtvym dokonca dávali do hrobu džbány naplnené vínom.

Tak aký je rozdiel medzi bielym a červeným vínom?

Červené vína sú vyrábané z tmavo červeného a modrého hrozna.
Hlavný rozdiel medzi bielymi a červenými vínami je, že červené vína sa vyrábajú z celého hrozna, vrátane šupiek. Šupky totiž pridajú farbu a tú správnu, bohatšiu chuť do kvalitných a červených vín. Najväčším producentom a výrobcom červených vín je Francúzsko a Taliansko. V týchto krajinách je aj veľa viníc, kde sa práve aj kvalitné hrozno pestuje. Medzi najobľúbenejšie červené vína patrí napríklad Pinot Noir, Merlot a Cabernet Sauvignon.
Biele vína sú na rozdiel od červených vín vyrábané a lisované bez šupiek. Používa sa hrozno svetlé, najlepšie tie, ktoré nemajú skoro žiadne alebo najlepšie vôbec žiadne semienka. Väčšina bielych vín má ovocnú chuť a patria sem aj šampanské. Medzi vyhlásené kvalitné vína patrí napríklad Rizling (Riesling), Chardonnay alebo Pinot Grigio.
Zo šupky vínnych hrozien do červeného vína prenikajú látky so silnými liečivými účinkami, ako sú triesloviny (taníny) alebo resveratrol.
Biele víno obsahuje tieto liečivé rastlinné látky tiež, ale v oveľa menšom množstve.
 
Víno sa vyrába v zemiach celého sveta. Medzi najvýznamnejších výrobcov vína patrí Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Chile, Juhoafrická republika, Austrália alebo Kalifornia. Na našej stránke môžeme vám ponúknuť vina takmer z celého sveta!
 
Víno môžeme členiť na niekoľko druhov podľa obsahu zvyškového cukru vo víne:
 

Odporučenie pri výbere vína k jedlu

Biele vína sú ľahké, chuťovo jemné, a preto môžu byť podávané len k jedlám im podobným. Biele vína sa tradične spájajú s pokrmom z rýb, hydiny, bieleho mäsa a šunky.
Červené vína sú prevažne suché. Ich výraznou charakteristikou je rozmanitosť. Každé červené víno má svoju odlišnú chuť, vyplývajúcu z rozdielnosti pôdy, polohy a druhu viniča. Pri ponuke sa uplatňuje zásada:
a) K ťažšiemu (výdatnejšiemu) jedlu ťažšie víno. Hydina, teľacie a iné ľahké (biele) mäso sa môže spojovať s ľahkým červeným alebo bielym vínom. Tmavé mäso, ako zverina, kačica, hus, sviečková alebo roštenec sa spája červeným vínom. Rovnako k syru, zvlášť s mäkkou kôrou, je vhodné červené víno.
b) Vychádzať pri temperovaní červeného vína z teploty miestnosti je diskutabilné. Zostáva však pravidlom, že červené víno sa nevychladzuje, i keď - zvlášť v letnom období - podľa špecifického priania hosťa môže nastať výnimka.

 
 

 
Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies. Viac info tu:
Súhlasím