• LOGO
  • Kontaktujte nás
    0905 747 109
    0907 378 807
  • Môj profil
  • je prázdny
    za 0.00 €
 Kontakt
Passionis, s.r.o.
  Golianova 13
  974 01   Banská Bystrica
  tel.: +421 905 747 109
 
2/5
  • Podeľte sa o pozitívnu skúsenosť z našej spolupráce a odporučte nás Vašim známym a priateľom:

Aký je rozdiel medzi Spumante a Frizzante

  • Pridané: 14.03.2019   |   1738 čítaní / zobrazení

Na etiketách talianskych šumivých vín sa nachádza označenie Spumante alebo Frizzante. Existujú základné rozdiely medzi týmito odrodami vína.

 

Víno typu Spumante je možné vyrobiť dvomi prírodnými spôsobmi: klasickou metódou t.j. opätovným kvasením vína vo fľaši, alebo metódou Charmat s použitím tlakových oceľových nádrží s vysokou kapacitou (od 50 000 l do 100 000 l) nazývaných autokláv. Základné víno, tj čerstvé víno z daného ročníka (alebo z predchádzajúcich ročníkov v závislosti od výrobcu), sa podrobí opätovnému kvaseniu s použitím jednej z vyššie uvedených metód. Opätovné kvasenie spočíva v pridaní vhodného množstva cukru a kvasiniek do základného vína na začatie procesu. Charakteristické bubliny prítomné vo víne sú výsledkom kvasenia a podtlaku. Obsah oxidu uhličitého je približne 7 g / l pri tlaku 3,5 atmosféry. Doba kvasenia klasickou metódou trvá viac ako desať mesiacov až niekoľko rokov. Čím viac ušľachtilého vína tým dlhšie trvá kvasenie na kvasinkách. Spumante klasickou metódou je zvyčajne suché víno s nízkou hladinou cukru. Získava sa z Pinot Noir, Pinot Grigio, Pinot Bianco a Chardonnay.
 
Kategórie vín Spumante:
 
Pas Dose alebo Brut Nature - bez cukru alebo s hladinou cukru pod 3 g / l
Extra Brut - hladina cukru od 3 do 6 g / l
Brut - hladina cukru od 12 g / l
Extra Suchý - cukor od 12 do 20 g / l
Suchý cukor od 20 do 35 g / l
Demi Sec - hladina cukru od 35 do 50 g / l
Doux - Dolce - hladina cukru nad 50 g / l.
 
 
Najlepšie odrody vína Spumante v Taliansku sú vína Franciacorta pochádzajúce z oblasti s rovnakým názvom v Lombardsku a Trento DOCs pochádzajúcich z Trenta. Doba kvasenia metódy Charmat je omnoho kratšia, trvá od 30 do 80 dní (napríklad pre vína Prosecco). Existuje aj tzv. Charmat lungo, ktorého proces fermentácie sa predlžuje na 12 mesiacov. Spumantes vyrobené metódou Charmat sú nielen suché, ale aj aromatické a sladké vína. Víno možno získať z rôznych odrôd hrozna, medzi ktorými je najobľúbenejší Moscato d`Asti, Brachetto, Glera, Malvasia. Hladina alkoholu je podobná ako u nešumivých vín a zvyčajne sa pohybuje medzi 12-13%. Najznámejšie vína Spumante vyrobené metódou Charmat sú Prosecco a Asti Spumante.
 
Kým Frizzante verzia vína je vyrobená len metódou Charmat. Fermentačný proces je omnoho kratší. Obsah oxidu uhličitého je tiež nižší, osciluje medzi 2 a 5 g / l pri najvyššom tlaku 2,5 atmosféry. Víno sa získava z aromatických odrôd ako Moscato d`Asti, Malvasia, ako aj hrozna, ktoré sa používa na výrobu suchých vín, ako sú Barbera Frizzante, Freisa, Bonarda Frizzante, populárne Lambrusco alebo polosuché a polosladké vína. Hladina alkoholu v týchto vínach sa zvyčajne pohybuje medzi 5-6% pre aromatické vína a 11-12% pre suché vína. Najobľúbenejšie vína Frizzante sú Moscato d`Asti, Brachetto a Lambrusco. Ako hovoria Taliani, čerstvé frizzantino uhasí smäd a stimuluje chuť k jedlu.
Na etiketách talianskych šumivých vín sa nachádza označenie Spumante alebo Frizzante. Existujú základné rozdiely medzi týmito odrodami vína.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt spumante vs frizzante

 
Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies. Viac info tu:
Súhlasím